Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Българин ще бъде част от първата в света океанска гребна експедиция от Антарктида  

Българинът Стефан Иванов ще бъде част от първата в света океанска гребна експедиция от Антарктида през Южния Океан. Планирано е тя да започне през януари 2023 г. и да постави шест световни рекорда на Гинес.
Лидер на експедицията е исландецът Фиан Пол – изследователят с най-много Гинес рекорди в света, постигнати в рамките на една атлетическа дисциплина (33), включително най-много “Първи в света” титли сред изследователите (14).
България ще има свой представител в експедицията – Стефан Иванов, банкер и приключенец. През 2020 г. той и синът му Максим построиха в гаража си океанската гребна лодка “НЕВЕРЕСТ” и прекосиха с нея Атлантика за 105 дни. Максим, който тогава е на 16 години, става “Най-младият гребец, прекосил океан” – световен рекорд на Гинес. НЕВЕРЕСТ е
“Първата гребна лодка, прекосила Атлантика от изток на запад изцяло в сезона на ураганите“. Стефан споделя: “Да се потопиш в природата е най-голямото удоволствие, а да я опазваш – най-голямата отговорност. Щастлив съм да спомагам за опазването на океаните.”
Останалите членове на експедицията са Джейми Дъглас-Хамилтън от Обединеното кралство, Лиза Фартхофер от Австрия, Майк Матсън и Брайън Краускпф от САЩ – все опитни океански и/или състезателни гребци и мореплаватели.

По време на плаването през Южния океан шестимата океански гребци ще се сменят денонощно в групи от по трима на всеки 1,5 часа. По този начин всеки от тях ще бъде на греблата по 12 часа на денонощие, освен ако гребането не бъде прекъснато от огромни бури, които са по-скоро норма, отколкото изключение в “Крещящите 60” и “Яростните 50” на Южния океан, през които гребците ще навигират.
Океанските гребци ще поемат от Антарктическия полуостров към остров Южна Джорджия, преминавайки през считаното за най-опасно океанско кътче на планетата. Те ще проследят пътешествието, извършено от британския изследовател Ърнест Шакълтън и петима членове на неговия екипаж в тяхната ветроходна спасителна лодка – “Джеймс Кеърд”. Това плаване се смята от мнозина за най-великото пътешествие с малка лодка, осъществявано някога, което довежда до спасяването на всичките 28 членове на експедицията на Шакълтън. Настоящата гребна лодка е наименувана “Мисис Чипи” в чест на Хари “Чипи” МакНиш – дърводелецът от експедицията на Шакълтън, допринесъл за оцеляването на членовете на екипажа. Гребната мисия ще подкрепи инициативата за посмъртното присъждане на “Полярен медал” на Чипи.
Ще можете да следите експедицията в реално време на блога на facebook.com/NeverestOceanRow, както и на тракера на rowlaughexplore.com/the-shackleton-mission.
 
 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg