Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

БСК: 2/3 от професиите в следващите 5 години ще станат автоматизирани

Проучване на Българската стопанска камара е показало, че 2/3 от професиите ще станат автоматизирани в следващите 5 години. Това ще се отрази директно върху заетостта и необходимостта хората, ангажирани с тези професии да придобият нови дигитални умения или да се насочат към друга работа.
„За да се избегне изключването от трудовия пазар на стотици хиляди заети и рязкото увеличаване на безработицата заради автоматизацията и дигитализацията, са необходими общите усилия на публичните институции, социалните партньори, предприятията и работещите“, заяви Добри Митрев, председател на Българската стопанска камара.

Според проведеното изследване, само 16% от предприятията разполагат с дългосрочни стратегии и ресурсно обезпечени програми за дигитален преход. За 84% от работодателите техните предприятия имат други неотложни приоритети. Обръща се повече внимание на технологиите, но не и на хората:
„Мога да използвам една метафора: технологиите ни свързват, но и технологиите ни делят. Наблюдаваме действително дигитални разслоения в работната сила“, обясни Томчо Томов, ръководител на Националния център за оценка на компетенциите в Камарата. По думите му около 1/3 от работната сила е застрашена да изпадне от пазара на труда.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
Как ChatGPT ще ви помогне да си намерите работа?
Дават стотици хиляди левове на български компании за развитие на изкуствения интелект
ChatGPT започва работа на пълен работен

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: expert.bg