Налични диамантени гоблени на ТОП цени Милена Стил

Безплатно измерване на кръвното налягане в цялата страна

Днес, 17 май, е Световният ден за борба с хипертонията. По този повод в 150 държави започна инициативата “Май месец за мерене” на Международната лига по хипертония. У нас тя се провежда за 17-а поредна година от Българската лига по хипертония. В 28-те областни града са отворени общо 38 пункта за измерване на кръвното налягане. Графикът на скрининга е поместен на сайта на БХЛ.
С приблизително 4 млрд. души, засегнати от артериална хипертония в световен мащаб, заболяването е водещата причина за смърт, отговорна за 10,8 млн. смъртни случаи годишно. Известна е като “тихия убиец”, защото макар често да няма признаци или симптоми, може да има сериозни последици. Особено когато имаме предвид, че всеки втори човек с високо кръвно налягане дори не знае, че живее с този широко разпространен здравословен проблем.
Кръвното налягане може да бъде високо, нормално или ниско, но с напредването на възрастта се повишава. Тъй като с времето стените на артериите се втвърдяват и малките кръвоносни съдове стават по-тесни, сърцето използва по-голяма сила за поддържане на циркулацията на кръвта в тялото. Това води до повишаване на кръвното налягане. Хипертонията се определя като кръвно налягане, което е постоянно по-високо от 140/90 mm.
Вижте още: Използвайте тези отвари на гладно всяка сутрин и ще заковете кръвното 120 на 70
Предразположени ли сте
За огромно съжаление много голям дял от хората са предразположени да развият хипертония. Фамилната обремененост играе своята роля, но наред с нея се открояват рискови фактори, свързани с начина на живот и особено вредните навици: тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол, на сол, както и ниска физическа активност. За хипертонията допринасят наднорменото тегло и затлъстяването, стресът и напредналата възраст.
Какви могат да бъдат пораженията върху здравето
“Хипертонията е водещият рисков фактор за инфаркт и мозъчен инсулт, както и ключова причина за развитие на сърдечна недостатъчност”, коментира проф. Арман Постаджиян, председател на Българската лига по хипертония (БХЛ). “Извън традиционната връзка със сърдечно-съдовите заболявания хипертонията причинява над 40% от смъртните случаи при хора с диабет и също е водещ риск за смърт на плода и майката при бременност, за развитие на деменция в по-късните етапи от живота и за прогресия на бъбречната недостатъчност”, допълва той.

Контролът
Затова се препоръчва кръвното налягане да се проверява редовно през цялата година. Измерването му е много лесно – не трябва да се притесняваме да помолим нашия лекар, сестра или дори фармацевта да провери кръвното ни налягане. Също така е полезно да се прави измерване и в домашни условия, което е лесно и достъпно, но и е ключово за ранно диагностициране и поддържане на кръвното налягане в контрол. Чрез редовното измерване на кръвното налягане можем да го държим под контрол по-добре и по този начин да намалим риска от сърдечно-съдови нарушения.
Вижте още: Безотказни начини да нормализирате кръвното си без лекарства
Какво се случва в България: резултати от редовните скрининги
Важна част от дейността на Българската лига по хипертония е скрининг чрез масово измерване на артериалното налягане. През последните три години в него са се включили над 10 000 души. През 2022 г. през скрининга преминават 4027 български граждани в 16 областни града на средна възраст 61,7 год. Делът на хипертониците, т.е. хората, приемащи терапия или с измерени стойности на артериалното налягане над 140/90 mmHg по време на скрининга, надхвърля 70%, като контролирани на фона на провеждана терапия са 46%, респективно 34,8% от участвалите. Прави също така впечатление нарастващата честота на новоустановена хипертония сред определени групи като млади мъже и жени на средна възраст. Наблюдава се също съпътстващ товар от множество допълнителни рискови фактори. Установена е неблагоприятна тенденция за липса на адекватен контрол на артериалното налягане независимо от провежданата терапия (40,7% срещу 36% в предходни кампании). Няма значима воля и стремеж към отказ от тютюнопушене, разширяване на физическата активност и намален прием на сол, които имат доказан благоприятен ефект за понижаване на кръвното налягане.
 

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: iwoman.bg