Безглутенови храни – здрав дух в здраво тяло

За все повече хора в днешно време, глутенът, който се съдържа в много от храните се оказва непоносим. Немалък брой хора по света проявяват реакция на непоносимост към глутена, ето защо наличието на безглутенови храни може да бъде животоспасяващо.
Какво представлява глутена?
Глутена, е белтъчна смес, съдържаща се в храни произведени от жито и други зърнени храни. Придава еластичната текстура на тестото и му помага да втаса. Този протеин се добавя в различни преработени храни, за подобряване на структурата и вкуса им.
Например хляба и тестените изделия са богати на глутен, също така , бирата, консерви, чийто сос може да съдържа екстракт от глутенови храни, някои видове сладолед, вода, уиски, сладкишите, бисквитите, та дори и соевия сос и много др. Тук ще отбележим, че дори балсамите за устни, хранителните добавки и лекарствата също могат да съдържат глутен.
Тялото на човек по принцип усвоява глутена и то без усложнения, но има и хора, които имат чувствителност към този протеин, алергия или целиакия и е препоръчително да го избягват напълно, за да избегнат последствия и странични ефекти. Залагайки на безглутенови храни си осигуряват спокойствие и здраве.
Глутенът, влияе и на мозъка. Ефекта е подобен на ефекта на опиятните лекарства, защото мозъка е изключително чувствителен към много вещества в кръвта, някои от които могат да предизвикат странични ефекти, ако достигнат до сливиците, хипокампуса, мозъчната кора и други мозъчни структури. Попадайки в мозъка, пшеничните полипептиди се свързват с морфиновия рецептор, който също е свързан с опиатни лекарства. Или с други думи – глутенът си играе с ума.

Източник на изображение: pexels.com
Какво е целиакия?
Наричана още цьолиакия, това е вид дълготрайно автоимунно заболяване на чревния тракт. То се изразява в увреждане на тънкото черво, което от своя страна води до неспособност на тялото да абсорбира хранителните вещества от храната, която се приема и редици други здравословни усложнения, като остеопороза, анемия и други заболявания.
Целиакията, е най-тежката форма на глутеновата непоносимост. Тя се развива най-често в ранна детска възраст – между 6 месеца и 2 години, понякога макар и рядко, може да засегне и хора от всякаква възрастова група, където болестта е известна с глутенова ентеропатия.
Симптомите, които показват, че организма на човек има непоносимост към глутена са:

болки в ставите
главоболие
хронична умора
подуване, най-вече в областта на лицето
депресивни състояния
болки в ставите и коленете
кожа склонна към акне
проблеми със съня, инсомния и трудно заспиване
запек, диария, газове и болки в стомаха

За да се избегне успешно глутена трябва да се набляга на храни, които не са преработени и се състоят само от една съставка. В този случай храни като:

месо, риба
яйца
ядки и семена
ненаситени растителни семена (студено пресовано кокосово масло и/или зехтин )
билки и подправки
плодове и зеленчуци
млечни продукти ( био и ферментирали )
зърнени култури като ориз, просо, киноа, елда, овес (незаразен), царевица

Има много ползи от премахването на глутена и преминаване на безглутенова диета. Най-основната полза би била, че вредата върху здравето причинена от него може да бъде компенсирана с течение на времето. След като спре възпалението, тялото ще започне да се възстановява.
Храненето без глутен може да намали хроничното възпаление, както и да оптимизира храносмилането и да допринесе за сваляне на излишни мазнини.
Като цяло изключването на глутена означава драстично да се намали консумацията на въглехидрати и ако на тяхно място се хапва повече мазнини, то би могло да доведе до кетоза, лесно сваляне на килограми, както и по-добри нива на енергия през целия ден , както и подобрена сърдечна функция.
Когато се намали консумацията на захарта и въглехидратите, които са любимата храна на вредните бактерии, променяме баланса между пробиотиците и антителата в стомашно-чревния тракт. Това ще доведе до подобрена храносмилателна функция и много по-здрава имунна система.
Хубавото е, че повечето вредни ефекти от глутена, могат да бъдат избегнати и да се възстановят изцяло. Всички онези хора, които консумират безглутенови храни, описват, че са с повишено добро настроение, по-голяма концентрация и продуктивност, без проява на алергии и сърбежи, по-качествен и здравословен сън.

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: sportlive.bg