Александър Везенков се превърна в "Спортист на годината" за България с категорична преднина

Националният баскетболист на България Александър Везенков е Спортист №1 на страната за 2022! Това стана ясно, след като приключи гласуването за най-престижните спортни награди, организирано от Нове АД Холдинг.
Първото място по време на 65-ото издание бе заслужено от вездесъщия Александър Везенков, който записа изключително силна година с Олимпиакос и България.
През 2022 г. той записа рекорден коефициент на ефективност, а междувременно се превърна в „Най-полезен играч“ на осмия кръг в Евролигата по баскетбол за мъже. 
 
Призьорите сред родните атлети бяха определени от гласовете на 102 действащи спортни журналисти от 40 печатни и електронни медии.
Ето и челната десетка на „Спортист на годината на България“ за 2022-а:
Първо място – Александър Везенков (баскетбол) – 986 т.
Второ място – Кирил Милов (борба) – 622 т.
Трето място – Алберт Попов (ски – алпийски дисциплини) – 558 т.
Четвърто място – Стилияна Николова (художествена гимнастика) – 524 т.
Пето място – Едмонд Назарян (борба) – 432 т.
Шесто място – Севда Аснова (бокс) – 371 т.
Седмо място – Александър Николов (волейбол) – 319 т.
Осмо място – Боряна Калейн (художествена гимнастика) – 195 т.
Девето място – Карлос Насар (вдигане на тежести) – 190 т.
Десето място – Пламена Миткова (лека атлетика) – 189 т.
Атлет с увреждания №1, според спортните ни журналисти, отново е баскетболист. Най-полезният играч в националния ни отбор по баскетбол на колички – Георги Иванов, взима статуетката с 250 т.
Националният ансамбъл по художествена гимнастика печели първото място в категорията “Отбор на годината” с 630 точки. Челната тройка се допълва от Националния баскетболен отбор (мъже) – 160 т. и отборът по щафетно плуване 4 х 200 м със 120 т.
Наградата в традиционната анкета на вестник „Труд“ за „Треньорът на годината“ отива за четвърти път при треньорката на Националния Ансамбъл по художествена гимнастика – Весела Димитрова. Тя води със 160 т. пред Иван Иванов (вдигане на тежести) с 36 т. и Братан Ценов (борба, класически стил), също с 36 т.
Вижте какво постигна Александър Везенков с Олимпиакос в Евролигата!

С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени

Източник: sportlive.bg