Цените на агнешкото на пазара вече са около 20 лева. От фермата, през кланицата, до магазина любимото месо за Великден обикновено скача двойно. Колко ще струва печеното за празника?
В селата изкупната цена е между 7 и 8 лева за килограм живо тегло, на места достига 10 лева. От прекупвача до кланицата и от кланицата до щанда в магазина агнешкото вече е 20 лева за килограм. Очакванията са цената да продължи да расте. Появиха се прогнози дори за 40 лв, пише „Стандарт“.
Съветът на „Фермерите“: Влез в eMAG.bg и разгледай най-актуалните оферти.
„Специално за нашия регион не виждам кой може да си купи месо от 30-40 лева. Всеки може да има мераци да стане 40 лв., но някой да го купи. От местни ферми е това. Всичко е българско“, коментира продавач на месо от Сливен пред БНР. Ярешкото е по-евтино, изключително малко се подава от него – това месо не е с добри позиции на нашия пазар, защото хората предпочитат агнешко, допълва той. „Хората нямат пари. Не може килограм агнешко да струва колкото 2 килограма свинско без кокал. Масово почти не се продава агнешкото. По принцип няма производство, но няма и хубав пазар“, изтъква продавачът. Отсега хората са раздвоени дали да си купят агнешко за празника. Някои са решили категорично, че им е скъпо, други ще спазят традицията.
Въпреки трудностите в бранша от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация уверяват, че скок в цената на агнешкото няма да има.
Материалът Агнешкото месо за Великден може да стигне 40 лв. е публикуван за пръв път на Fermerite.com.
С подкрепата на гоблени за шиене и диамантени гоблени
Източник: fermerite.com